Gå videre til innhold
De minste barnas risikolek preges av lek som involverer usikkerhet og utforsking.
De minste barnas risikolek preges av lek som involverer usikkerhet og utforsking.

Pressemelding -

Ny forskning: barn leker risikofylt lek fra ettårsalder

Subtil risikolek blant de yngste

Det finnes en del studier som har undersøkt barns risikolek fra 4-årsalder, men det er få studier med barn under 4 år. Med dette som utgangspunkt har Rasmus Kleppe gjennomført en observasjonsstudie med barn mellom 1 og 3 år, for å utforske forekomsten og karakteristikker av risikolek i denne aldersgruppen. Kleppe gjennomfører doktorgradsprogrammet ved Høyskolen i Oslo og Akershus som nærings-ph.d., og er ansatt hos barnehagestiftelsen Kanvas.

Kleppe observerte at barn leker risikofylt lek fra ettårsalder, men i forhold til den eksisterende forståelsen, som typisk innebærer skrekkblandet fryd og risiko for skade, var leken mer subtil og mindre utadvendt. Den objektive risikoen for skade var ofte fraværende. Dette gjorde seg særlig gjeldende blant de yngste barna. Risikolek i denne aldersgruppen lignet også andre alderstypiske lekekarakteristikker, som for eksempel at yngre barn oftere lekte alene/ved siden av andre barn, oftere kortvarig og mer repetitivt. Barn i denne aldersgruppen lekte også risikofylt innendørs, hvis de fikk anledning til det.

Begrepet "risikolek" utvides

Kleppes teoretiske utgangspunktet for observasjonene var eksisterende definisjoner og beskrivelser av risikolek. Observasjonene ble hovedsakelig fortolket med konseptet «den proximale utviklingssone» (ZPD), som blant annet bidro til å klargjøre hvorvidt barna økte risikonivået mens de lekte.

For å gjøre konseptet "risikolek"relevant også for de yngste barna, der risikoleken nødvendigvis ikke preges av høy risiko, foreslår derfor Kleppe en ny, tilpasset generell beskrivelse og to nye kategorier av risikolek. Ett-til-treåringers risikolek beskrives generelt som lek som involverer usikkerhet og utforsking – kroppslig, sansemessig, følelsesmessig eller miljømessig – med mulige negative eller positive konsekvenser. De to nye kategoriene som foreslås er "lek med sammenstøt", hvor barn med vilje kræsjer seg selv eller en gjenstand mot gulvet, veggen eller en annen gjenstand, og "vikarierende risiko" hvor barn observerer andre ta risiko.

Om undersøkelsen

Empiriske data til denne undersøkelsen ble hentet fra en utforskende studie, hvor totalt 53 barn og 21 barnehageansatte, fordelt på 5 barnehager, ble observert gjennom 14 dager i barnehagen. Datainnsamlingen ble utført som en såkalt fokusert etnografi, hvor både feltnotater, kvantifisering av data og video ble brukt for å kartlegge situasjoner som potensielt kunne beskrives som risikolek. Datainnsamlingen resulterte i et analytisk utvalg på 198 tilfeller av risikolek.

Studien fant likheter og gjennomgående trekk i de forskjellige barnehagene, som ble fortolket som generelle aspekter ved risikolek blant barn i alderen 1-3 år.

Funnene er publisert i tidsskriftet European EarlyChildhoodEducation Research Journal: http://www.tandfonline.com/eprint/3uHUTIdfITtAjHDSt4hD/full

Related links

Emner

Kategorier


Den ideelle barnehagestiftelsen Kanvas er med sine 63 barnehager en av Norges største private aktører innen utvikling og drift av barnehager. Vi er en kunnskapsbedrift med 1200 engasjerte og profesjonelle medarbeidere med ansvar for 4000 barn. I 30 år har Kanvas vært pådrivere for å bedre barns oppvekstvilkår og foreldrenes hverdag. Kanvas driver etter ideelle prinsipper og tar ikke ut utbytte. Dette gir oss muligheten til å jobbe kontinuerlig med kvalitetsutvikling og kompetanseheving. Blant annet vil vi ha minst 50% barnehagelærere i Kanvas-barnehagene. 

Kontakter

Robert Ullmann

Robert Ullmann

Pressekontakt Daglig leder 90858207
Synne Alsaker

Synne Alsaker

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 90777576
Rasmus Kleppe

Rasmus Kleppe

doktorgradsstipendiat
Media Content Panel
Rasmus Kleppe
Rasmus Kleppe
Lisens:
Creative Commons navngivelse
Filformat:
.jpg
Størrelse:
6080 x 4028, 14.5 MB
Last ned
Media Content Panel
Risikolek i barnehagen
Risikolek i barnehagen
Lisens:
All Rights Reserved
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5616 x 3744, 17.1 MB
Media Content Panel
Risikolek i Betha Thorsen Kanvas-barnehage
Risikolek i Betha Thorsen Kanvas-barnehage
Lisens:
© All rights reserved (allow download)
Filformat:
.jpg
Størrelse:
3744 x 5616, 17.9 MB
Last ned

Relatert innhold

De yngste barna tar også risiko i lek

De yngste barna tar også risiko i lek

Mange forbinder risikolek med høy fart i akebakken og lengst opp i klatretreet - nærmest en form for ekstremsport for barn. Mye tyder på at barn begynner med risikolek helt i det små, og at det å lære, vurdere og håndtere risiko har stor betydning både for trivsel og utvikling. Rasmus Kleppe, nærings-ph.d. ved HiOA og Kanvas, forteller om sitt forskningsprosjekt på Kanvas' Toddler-konferanse.

1-åringens risikolek skiller seg fra 2- og 3-åringens

1-åringens risikolek skiller seg fra 2- og 3-åringens

Doktorgradstipendiaten Rasmus Kleppe viser midtveis i sitt forskningsarbeid at 2- og 3-åringer i stor grad leker risikolek med samme skrekkblandede fryd som eldre barn. De oppsøker farer som de fleste av oss kan kjenne seg igjen i, som høyde og fart. Ett-åringer derimot, leker med risiko som er vanskeligere å observere.

Barnehagesektorens første nærings-ph.d.

Barnehagesektorens første nærings-ph.d.

Rasmus Kleppe og HiOA blir historiske når Rasmus som doktorgradsstipendiat i barnehagestiftelsen Kanvas tas opp som den aller første nærings-ph.d. ved HiOA. Som nærings-ph.d. er Rasmus ansatt i barnehagestiftelsen Kanvas og forskningsprosjektet finansieres i samarbeid med Forskningsrådet.

Rasmus Kleppe, nærings-Ph.D. i Kanvas, har forsket på risikolek blant de minste barna i barnehagen.

Risikolek blant barn under 3 år: Støttende samspill i risikolek sammenfaller med god barnehagekvalitet

I risikolek er det særlig viktig at den ansatte er sensitiv overfor barnets signaler og tillater det autonomi. Det vil si at barnet får lov til å streve med en utfordring og at den endelige avgjørelsen for videre handling er opp til barnet selv. Nærings-Ph.D i Kanvas, Rasmus Kleppe, har i sin doktorgradsavhandling observert at støttende samspill i risikolek sammenfaller med god barnehagekvalitet.

Forsker Rasmus Kleppe, Robert Ullmann, daglig leder i Kanvas, og Mette Tollefsrud, instituttleder ved barnehagelærerutdanningen HiOA, er godt fornøyde med å signere avtalen om en delt forskerstilling.

​Forsker i delt stilling styrker samarbeidet mellom praksisfeltet og akademia

Stiftelsen Kanvas har inngått en unik avtale med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om en delt stilling for forsker Rasmus Kleppe. Kleppe har i løpet av de siste tre årene gjennomført doktorgradsprogrammet ved Høyskolen i Oslo og Akershus som nærings-ph.d. hos Kanvas. Han vil i sin delte stilling bidra til å styrke samarbeidet mellom praksis og akademia.

Rasmus Kleppe, nærings-Ph.D. i Kanvas, har forsket på risikolek blant de minste barna i barnehagen.

Kleppe tok første doktorgrad i Goban-prosjektet

​Rasmus Kleppe er den første som har disputert med doktorgradsavhandling tilknyttet ​Goban - Gode barnehager for barn i Norge, Norges største forskningsprosjektet tilknyttet barnehagefeltet. Gjennom doktorgradsprosjektet har Kleppe sett på flere sider ved 1-3 åringers risikolek.

Stiftelsen Kanvas

Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål, stiftet som et foreldreinitiativ i 1986. Vi har per i dag 67 barnehager fordelt på 12 av landets kommuner. Kanvas har ingen eiere, og dermed ingen som kan ta ut utbytte. Vi ser på vår organisasjon som en forvalter av fellesskapets midler, der et eventuelt overskudd føres tilbake til virksomheten og til det beste for barna.

Kanvas

Møllergate 12
0179 Oslo
Norway