Gå videre til innhold
1-åringens risikolek skiller seg fra 2- og 3-åringens

Pressemelding -

1-åringens risikolek skiller seg fra 2- og 3-åringens

Studie om de yngste barnas evne og vilje til å ta fysisk risiko i lek
Barnehagestiftelsen Kanvas’ doktorgradsstipendiat, Rasmus Kleppe, hadde torsdag 5. november midtveisevaluering av sitt forskningsarbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Studien tar utgangspunkt i at risiko i livet er uunngåelig, og at barns risikotaking i lek derfor er en passende lærings- eller mestringsstrategi. Doktorgradsstipendiaten forsker på de yngste barnas evne og vilje til å ta fysisk risiko i lek.

Det finnes per i dag ingen studier rundt dette temaet av barn under 3 år. Tidligere forskning på eldre barn viser at evnen til å forstå, kjenne og mestre fysisk risiko i tidlig alder kan ha stor betydning på mange områder senere i livet. I tillegg har leken verdi i seg selv, blant annet med tanke på den begeistring, engasjement og konsentrasjon som skapes hos barnet. Derfor har Kleppe i første del av studien undersøkt hvordan barn i denne aldersgruppen generelt nærmer seg risiko. Kleppe har observert 53 barn og 21 ansatte i fem forskjellige barnehager. Barnehagene er blant annet valgt ut fra det store forskningsprosjektet GoBaNs database for å få barnehager med forskjellig type kvaliteter og organiseringsformer representert.

1-åringenes risikolek skiller seg fra 2- og 3-åringenes risikolek
Kleppes funn tyder på at 2- og 3-åringer leker risikolek slik vi kjenner det fra eksisterende forståelse. De oppsøker farer som de fleste av oss kan kjenne seg igjen i, som høyde eller fart. De har et ganske lett gjenkjennelig kroppsspråk og møter risikolek med skrekkblandet fryd. 1-åringene skiller seg derimot ut. De leker med risiko sjeldnere enn eldre barn, og når de leker har de et mer subtilt kroppsspråk, og oppsøker farer som, objektivt sett, er vanskeligere å identifisere. Funnene tyder også på at 1-åringene leker risikolek mer alene og mer kortvarig enn eldre barn.

Videre studier
I det videre doktorgradsarbeidet vil Kleppe undersøke hvordan barnehageansatte samspiller med barn i risikolek og hvordan barnehagen fysisk er tilrettelagt for risikolek i denne aldersgruppen. Dette gjør vi på bakgrunn av en antagelse om at risikolek, for eksempel klatring i trær eller aking på vinteren, er en naturlig del av en norsk barndom. Samtidig vet vi ikke så mye om hvordan dette faktisk arter seg for 1-3 åringene i barnehagen. 

Forskning til barns beste
Barnehagestiftelsen Kanvas ser frem til resultatene av Kleppes forskning. – Resultater fra prosjektet skal benyttes til å styrke forståelsen av de yngste barnas behov for fysisk utfoldelse og utvikling. Målet er at vi på sikt bidrar til bedre tilrettelegging av barnehagehverdagen for de yngste barna, forteller Robert Ullmann, daglig leder i Kanvas.

For Kanvas vil studien også relateres til en samfunnsmessig utvikling hvor krav til barnas sikkerhet i enkelte tilfeller står i motsetning til barnas behov for fysisk utfoldelse. I barnehagen kan denne motsetningen oppleves som en ubalanse der kravet om sikkerhet trumfer behovet for fysisk aktivitet.


Om stipendiaten og studien:
Rasmus Kleppe er den aller første nærings-Ph.D. ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Som nærings-Ph.D. er Kleppe ansatt i barnehagestiftelsen Kanvas. Forskningsprosjektet finansieres i samarbeid med Forskningsrådet. Kleppe er tatt opp på doktorgradsprogrammet Utdanningsvitenskap for lærerutdanningen ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, og har sin daglige tilknytning til Institutt for barnehagelærerutdanning. Han er utdannet barnehagelærer og har en master i pedagogikk fra Universitet i Oslo. Tidligere har Kleppe jobbet ni år i Kanvas, som assistent, pedagogisk leder og daglig leder.
Studien vil bli gjennomført i samarbeidet med forskningsprosjektet GoBaN (“Gode barnehager for barn i Norge”) som vil undersøke hvordan norske barnehager påvirker barnehagebarn, hva som karakteriserer en god barnehage og hvilke faktorer som påvirker barnas trivsel, måloppnåelse og utvikling. GoBaN er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Vestfold, Universitetet i Nordland, m.fl., og er finansiert av Forskningsrådet gjennom Utdanning2020. Prosjektet vil følge 1600 barns liv i barnehagen over fire år, med en mulig forlengelse videre fremover i utdanningsforløpet.

Related links

Emner

Kategorier


Den ideelle barnehagestiftelsen Kanvas er med sine 63 barnehager en av Norges største private aktører innen utvikling og drift av barnehager. Vi er en kunnskapsbedrift med 1200 engasjerte og profesjonelle medarbeidere med ansvar for 4000 barn. Siden 1986 har Kanvas vært pådriver for å bedre barns oppvekstvilkår og foreldrenes hverdag. Kanvas driver etter ideelle prinsipper og tar ikke ut utbytte. Dette gir oss muligheten til å jobbe kontinuerlig med kvalitetsutvikling og kompetanseheving. Blant annet vil vi ha minst 50% barnehagelærere i Kanvas-barnehagene. 

Kontakter

Robert Ullmann

Robert Ullmann

Pressekontakt Daglig leder 90858207
Synne Alsaker

Synne Alsaker

Pressekontakt Kommunikasjonssjef 90777576
Rasmus Kleppe

Rasmus Kleppe

doktorgradsstipendiat
Media Content Panel
Robert Ullmann, daglig leder i Kanvas
Robert Ullmann, daglig leder i Kanvas
Lisens:
Creative Commons navngivelse
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5760 x 3840, 1.16 MB
Last ned
Media Content Panel
Rasmus Kleppe
Rasmus Kleppe
Lisens:
Creative Commons navngivelse
Filformat:
.jpg
Størrelse:
6080 x 4028, 14.5 MB
Last ned

Relatert innhold

Barnehagesektorens første nærings-ph.d.

Barnehagesektorens første nærings-ph.d.

Rasmus Kleppe og HiOA blir historiske når Rasmus som doktorgradsstipendiat i barnehagestiftelsen Kanvas tas opp som den aller første nærings-ph.d. ved HiOA. Som nærings-ph.d. er Rasmus ansatt i barnehagestiftelsen Kanvas og forskningsprosjektet finansieres i samarbeid med Forskningsrådet.

De yngste barna tar også risiko i lek

De yngste barna tar også risiko i lek

Mange forbinder risikolek med høy fart i akebakken og lengst opp i klatretreet - nærmest en form for ekstremsport for barn. Mye tyder på at barn begynner med risikolek helt i det små, og at det å lære, vurdere og håndtere risiko har stor betydning både for trivsel og utvikling. Rasmus Kleppe, nærings-ph.d. ved HiOA og Kanvas, forteller om sitt forskningsprosjekt på Kanvas' Toddler-konferanse.

De minste barnas risikolek preges av lek som involverer usikkerhet og utforsking.

Ny forskning: barn leker risikofylt lek fra ettårsalder

Barn leker risikofylt lek fra ettårsalder. Men leken er mer subtil og mindre utadvendt enn den tradisjonelle forståelsen av risikolek, som typisk innebærer skrekkblandet fryd og risiko for skade. De minste barnas risikolek preges av lek som involverer usikkerhet og utforsking – kroppslig, sansemessig, følelsesmessig eller miljømessig.

Forsker Rasmus Kleppe, Robert Ullmann, daglig leder i Kanvas, og Mette Tollefsrud, instituttleder ved barnehagelærerutdanningen HiOA, er godt fornøyde med å signere avtalen om en delt forskerstilling.

​Forsker i delt stilling styrker samarbeidet mellom praksisfeltet og akademia

Stiftelsen Kanvas har inngått en unik avtale med Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om en delt stilling for forsker Rasmus Kleppe. Kleppe har i løpet av de siste tre årene gjennomført doktorgradsprogrammet ved Høyskolen i Oslo og Akershus som nærings-ph.d. hos Kanvas. Han vil i sin delte stilling bidra til å styrke samarbeidet mellom praksis og akademia.

Stiftelsen Kanvas

Kanvas er Norges største barnehagestiftelse med ideelle formål, stiftet som et foreldreinitiativ i 1986. Vi har per i dag 67 barnehager fordelt på 12 av landets kommuner. Kanvas har ingen eiere, og dermed ingen som kan ta ut utbytte. Vi ser på vår organisasjon som en forvalter av fellesskapets midler, der et eventuelt overskudd føres tilbake til virksomheten og til det beste for barna.

Kanvas

Møllergate 12
0179 Oslo
Norway